Simrace Academy wil volgend jaar nieuwe Max Verstappen opleiden

De Stichting Dutch Simrace Academy wil volgend jaar met mobiele trailers met F1 simrace-simulators door Nederland trekken. Het doel is om jonge racetalenten te scouten en gratis te begeleiden naar een professionele carrière in eSports of de echte racewereld. Dit meldt Stichting Dutch Simrace Academy. 

"Onze ultieme droom is om de nieuwe Max Verstappen op te leiden en af te leveren", stelt initiatiefnemer en voorzitter Max Cools. Zijn beoogde academie is een wereldprimeur. Nergens ter wereld bestaat er nog een mobiele ruimte van deze omvang met dergelijke geavanceerde simulators. Daarop wordt het racen in de Formule 1 zo reëel mogelijk nagebootst. De afstelling van stuur, pedalen en schermen is bijvoorbeeld hetzelfde als in de simulatoren die F1-coureurs gebruiken om nieuwe racecircuits te verkennen en de auto af te stellen. "Je moet de weerstand van de echte weg voelen. Coureurs moeten in extreme gevallen 100 kilo kunnen drukken. Als je op de simulator meekan in dit soort races, is de stap naar de echte raceauto klein. De techniek is namelijk goed vergelijkbaar”, legt Cools uit.

Simulatoren

Autosport is een dure sport. Dat geldt ook voor simracen. Een gemiddelde race-simulator kost 4000 euro, maar de professionele simulatoren van de Dutch Simrace Academy kosten rond de 30.000 euro. Dat is voor veel ouders en jongeren onbetaalbaar. Omdat de stichting alle jonge talenten een kans wil geven, is de academie gratis. Jongeren kunnen kosteloos hun talent ontdekken en ontwikkelen op de professionele racesimulators.

Loterij

De aanschaf van de apparaten en de bouw van de trailers vergt echter een investering van ongeveer een miljoen euro. Hoewel ze al sponsors vanuit het bedrijfsleven heeft gevonden, wil de stichting het grootste deel van dat bedrag ophalen met een loterij, die ze in samenwerking met verloterij.nl heeft opgezet. De hoofdprijs is een elektrische Porsche Taycan. Daarnaast kunnen deelnemers een Golf GTI, een Rolex duikhorloge, VIP F1 tickets of een bezoek aan de Formule 1-fabriek van Red Bull Racing winnen. In die fabriek staan ook de nodige hightech racestimulators opgesteld. De trekking van de loterij is op 29 april 2022.

Simracen

Mede door de prestaties van Max Verstappen is simracen enorm populair onder jongeren. "Je merkt ook dat veel jongeren er aanleg voor hebben”, vertelt Cools. "Met onze academie willen we de sport beter toegankelijk maken en tegelijk de talenten eruit pikken. Er zijn al genoeg voorbeelden van eSports-coureurs die de stap naar de echte weg hebben gemaakt. Ook hebben de meeste F1-teams tegenwoordig een eigen simraceteam. Daar zouden onze talenten ook aan de bak kunnen, al beseffen we dat van de duizenden jongeren die zich bij ons aanmelden het grootste deel zal afvallen.”

Uitklapbare trailers 

De stichting wil volgend jaar de weg op met uitklapbare trailers die gemiddeld tien dagen op een bepaalde plek in Nederland komt te staan. Ze werkt daarvoor al samen met diverse gemeenten en jongerenorganisaties.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Stichting Dutch Simrace Academy