'Zwemles is essentieel, kabinet moet ingrijpen om verdrinkingen te voorkomen'

Na dagen van onrust onder ouders van zwemleskinderen en zwemschoolhouders vallen zij in de ene na de andere verbazing. Een van de belangrijkste is het besluit een bibliotheek onder essentieel te laten vallen en daardoor QR-code vrij te houden. Alleen een mondkapje is hier verplicht. In goed overleg met de Vereniging Sport en Gemeente (VSG) bleek dat de 1,5 meter in zwembaden geen stand kon houden omdat de noodwet afgelopen is. Onder ouders van zwemleskinderen en zwemschoolhouder rijst nu de vraag of een boek lezen belangrijker is dan de potentiële verdrinking van een kind? Dit meldt de Nederlandse Stichting Water- en Zwemveiligheid (NSWZ). 

In maart 2021 heeft VWS onder de noemer “reparatiebeleid” zwemles als essentieel bestempeld waardoor de zwemlessen weer op konden starten. Hiermee is de naam essentieel al toegevoegd aan de zwemlessen en zouden deze, net als de bibliotheken voor iedereen toegankelijk zijn zonder CTB en met het dragen van een mondkapje.

Strijd tegen het water

Nederland staat wereldwijd bekend als waterland. Onze strijd tegen het water heeft er altijd voor gezorgd dat we creatief en innovatief zijn. De manier waarop wij Nederlanders met water omgaan is uniek. Bijna een derde van Nederland ligt onder de zeespiegel. Eeuwen geleden kozen onze voorouders er daarom al voor om de strijd met het water aan te gaan. En als we er in komen, redden we ons prima. Want zo pragmatisch als we zijn, willen we ook genieten van al dat water. Zwemmen, windsurfen, schaatsen, roeien en zeilen, Nederlanders staan er om bekend.

Zwemles is essentieel

Om dat veilig en met veel plezier te doen, is het organiseren van zwemlessen in Nederland zeer goed ontwikkeld. Vaak verder uitgewerkt en doordacht dan in andere landen van de wereld. Om deze kennis door te geven aan onze kinderen worden er zwemlessen georganiseerd door zwembaden en zwemscholen. Het belang om goed te leren zwemmen, verdrinkingen tegen te gaan en Nederland zwemveilig te krijgen en te houden is enorm groot. Daarom pleit de NSWZ samen met de Eerste Nederlandse Vak Opleiding (ENVOZ) en ZwemOnderwijs Nederland (ZON) om zwemles ook als essentieel te zien. Hierdoor zouden alle kinderen de mogelijkheid hebben naar zwemles te kunnen gaan en ouders ook zonder vaccinatie maar met mondkapje het zwembad kunnen betreden.

Zwemveiligheid zomer 2022

“Het is van levensbelang dat kinderen in hun leertraject niet geremd of gestopt worden. Als kinderen nu (al dan niet tijdelijk) stoppen doordat ouders niet gevaccineerd zijn of om andere redenen uitgesloten worden van zwemlessen, zal dit desastreuze gevolgen hebben voor de zwemveiligheid van de kinderen in de zomer van 2022. De grove schatting is dat 15 tot 30 procent van de ouders om het CTB de zwemlessen pauzeren of stoppen. Dit kan en mag niet gebeuren” volgens Shiva de Winter voorzitter van de NSWZ.

De NSWZ, ENVOZ en ZON roepen de politiek met klem op om in te grijpen aangezien de opzeggingen binnenstromen bij de achterban. “Ouders zijn radeloos en in paniek. Zelfs het afzwemmen voor het A diploma volgende week is voor sommige ouders in gevaar. Laat Den Haag opstaan en snel ingrijpen om potentiële verdrinkingen in 2022 te voorkomen” , aldus De Winter.

Oproep aan het kabinet

Er wordt landelijk opgeroepen aan het kabinet om voor zaterdag zwemlessen als essentieel te bestempelen zodat ouders, gevaccineerd of ongevaccineerd met een mondkapje toch hun kind naar zwemles te kunnen brengen. "De paniek moet stoppen in de branche en ouders moeten rust krijgen dat hun kind veilig en goed kan leren zwemmen" volgens Shiva de Winter

Door: Nationale Onderwijsgids