Normal_rss_entry-181010

Er komt een onafhankelijke evaluatie van een uit de hand gelopen ICT-project bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft daar om gevraagd, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Het programma Rijgeschiktheid aan het Stuur (RGahS) werd in juli 2014 geschat op 7 miljoen euro. Als het programma eind dit jaar is afgerond bedragen de kosten naar verwachting 34,2 miljoen euro. Daar komt nog een reorganisatievoorziening van 4,6 miljoen euro bij.

De kosten zijn opgelopen omdat de bouw van het systeem veel langer duurde. Ook kreeg het project te maken met een aantal tegenvallers. De kosten zijn voor rekening van het CBR. Eerder berichtte het programma Zembla over de kostenoverschrijding.

''Ik concludeer dat bij het programma RGahS vooraf onvoldoende duidelijk was wat er precies nodig was, welke aanpak tot het beste resultaat zou leiden en hoeveel dit zou gaan kosten", aldus Van Nieuwenhuizen. Daarom wil ze een externe evaluatie.

Het CBR ligt al een tijdje onder vuur. Het heeft last van grote vertragingen, lange wachttijden en slechte bereikbaarheid. Eind dit jaar moeten de vertragingen voorbij zijn.

Door: ANP