Normal_studeren_student_boeken_lezen_cursus

Nederlandse werkgevers zijn veel minder bereid om te investeren in de scholing van werknemers met een tijdelijke aanstelling dan in medewerkers met een vast contract. Dit geldt vooral voor medewerkers met een tijdelijk contract zonder uitzicht op een vaste aanstelling. Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. 

Terwijl werkgevers minder bereid zijn te investeren in de scholing van medewerkers met een tijdelijk contract, zijn tijdelijke werknemers zélf juist erg gemotiveerd om scholing te volgen. Daarbij laten ze zich niet afschrikken door een eigen bijdrage in termen van geld of het in eigen tijd moeten volgen van de scholing. Volgens Andries de Grip, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en directeur van ROA, lijkt het er dan ook op dat de bal bij de werkgever ligt: “We zien dat tijdelijke werknemers die scholing volgen vaker zelf opdraaien voor de kosten van deze scholing en dat ze de scholing vaker in eigen tijd volgen. Bovendien blijkt dat ze hiervoor vaker zelf het initiatief nemen dan hun collega’s die in vaste dienst zijn.”
 
Naast het feit dat werkgevers minder bereid zijn om in hun tijdelijke werknemers te investeren, blijkt uit het onderzoek ook dat werkgevers bij voorkeur investeren in scholing die uitsluitend binnen de eigen organisatie nuttig is. Een mogelijke verklaring hiervoor is wellicht de angst dat werknemers aantrekkelijker worden voor andere werkgevers en vertrekken. Een mogelijke oplossing lijkt een terugbetalingsregeling bij vroegtijdig vertrek
 
De resultaten uit het onderzoek zijn volgens De Grip slecht nieuws voor de groeiende groep flexwerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt: “Als werkgevers minder bereid zijn om in tijdelijke werknemers te investeren, dan kan dit tot grote scholingsachterstanden leiden waardoor het voor hen steeds moeilijker wordt om een vaste plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen. Daardoor worden de bestaande ongelijkheden tussen vaste en tijdelijke werknemers alleen maar groter.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids