Normal_taal__letters__alfabet_lezen

Op donderdag 12 oktober aanstaande vindt in Amersfoort het Nationaal Congres Taal en Lezen plaats. Het thema voor deze derde jaargang van het congres is ‘Taal om te leren’ en wordt georganiseerd door onderwijsadviesbureau CPS. Dat meldt CPS.

De bijeenkomst start om 9.00 uur en duurt tot circa 16.00 uur. Leerkrachten, interne begeleiders, taal- en leescoördinatoren, schoolleiders, bestuurders in het basisonderwijs, PABO-docenten en studenten en pedagogisch medewerkers zijn van harte uitgenodigd om die dag aanwezig te zijn bij CPS in Amersfoort.

Aanwezigen gedurende de dag zijn onder meer Danny Mekić, SLO, Expertisecentrum Nederland, Inspectie van Onderwijs, Leefstijl, Taaldenkgesprekken, Kees Vernooy en de taalexperts van CPS.

Enkele vragen die op het congres aan bod komen zijn:

  • Op welke manieren kunnen wij de verschillende taalvaardigheden van leerlingen verbeteren?
  • Op welke manieren kunnen de verschillende taalvaardigheden ingezet worden bij alle vakken om leerlingen beter te laten leren?
  • Op welke manieren kunnen we taal inzetten om het leren van leerlingen beter te monitoren?

Wat betreft het thema 'Taal om te leren' worden de meest recente inzichten vanuit diverse invalshoeken belicht middels lezingen, interactieve sessies, aansprekende werkplaatsen en presentaties. Een van de speerpunten van de dag is het onderwerp verdieping van de taalvaardigheid. Binnen het lezen, schrijven, spreken en luisteren wordt daar volop aandacht aan besteed via aanpakken die bewezen hebben het diepere leren van leerlingen te stimuleren.

Andere onderwerpen die tijdens op het programma staan zijn onder andere de inrichting van educatieve gesprekken met kinderen, de invloed van talige activiteiten op het leren, hoe taal rekenvaardigheid kan ondersteunen en hoe ouders hun kinderen kunnen ondersteunen in het begrijpend lezen. Deze en vele andere onderwerpen staan de hele dag centraal op het congres van CPS, dat de voorgaande twee edities een groot succes was.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids