Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_student_langstudeerder_studie_lezen_boeken_cursus_thuisstudie

De Nationale Denktank heeft een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen het lerarentekort: vluchtelingen. Deze week zijn twintig vluchtelingen die in eigen land als docent werkzaam waren,  gestart met een bijscholingscursus. Hiermee moeten ze uiteindelijk voor een Nederlandse klas komen te staan. Dit meldt BNR.

De Nationale Denktank lost met het initiatief twee problemen op: vluchtelingen kunnen aan het werk, en het lerarentekort wordt minder. In het mbo wordt in 2026 een tekort van 3100 docenten verwacht, volgens de Nationale Denktank. Dat heeft niet alleen te maken met de lagere instroom, veel docenten stoppen ook vroegtijdig met lesgeven in het beroepsonderwijs. De inzet van goed opgeleide docent-vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië of Turkije kan dit probleem het hoofd bieden.
 
De vluchtelingen worden in eerste instantie voor 12 weken bijgeschoold. Daarna volgt een stage, waarbij ze worden gekoppeld aan een ervaren docent. Hierop moet wel gesolliciteerd worden. De bijscholingscursus begint met een pilot in Amsterdam, maar vanuit andere steden is er ook al vraag naar, merkt de Nationale Denktank. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids