Normal_rijbewijs

Het OM heeft twee jaar cel geëist tegen een frauderende rijschoolhouder uit Amsterdam. Hij zou de vragen van het theorie-examen hebben laten filmen met een camerabril. Die werden vervolgens geoefend met leerlingen die moesten afrijden. Ook tegen twee andere medewerkers wordt straf geëist. Dit meldt NOS.

De fraude vond plaats van maart 2013 tot september 2014. Zo'n 1800 leerlingen van de Amsterdamse rijschool Eros zijn in die tijd geslaagd voor hun theorie-examen. Erol C. liet van tijd tot tijd een leerling met een special spy-bril met camera naar een theorie-examen van het CBR gaan om vragen te filmen. Door het uitzonderlijk lelijke design van de bril kwam de fraude aan het licht: een CBS-medewerker vertrouwde het niet en schakelde de politie in.
 
Erol C. zou daarnaast ongeveer 95.000 euro aan inkomsten van de rijschool naar Libanon hebben gesmokkeld. Ook was hij in het bezit van een pistool. Zijn vrouw en broer waren ook bij de fraude betrokken. Tegen hen werd 240 uur dienstverlening en een proeftijd van drie jaar geëist.
 
Overigens maakte de rijschoolhouder gewoon reclame voor de gang van zaken:  hij garandeerde 100 procent slagingskans op het theorie-examen. Ook meldde hij via Facebook dat "de nieuwe vragen van 2014 binnen zijn" en dat alles te koop is.
 
Het CBR heeft naar aanleiding van de zaak extra maatregelen genomen rond het theorie-examen om toekomstige fraude tegen te gaan. Naast detectiepoortjes en kluisjes worden er elke dag wisselende examenvragen aangeboden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids