Normal_scholieren_leerlingen_marant_cursus

Steeds meer studenten volgen een snelle en vooral dure cursus ter voorbereiding op selectiedagen van universiteiten. Volgens universiteiten en studentenorganisaties is dit geen goede ontwikkeling, omdat de kansengelijkheid van studenten in het geding is. Ook minister Bussemaker is niet blij met de cursussen. Dit meldt NOS.

In plaats van de afgeschafte numerus fixus hanteren universiteiten nu een selectiesysteem voor bepaalde studies. Om zo goed mogelijk voor de dag te komen, volgen aankomende studenten in vooral geneeskunde en tandheelkunde een voorbereidingscursus. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 425 euro. Dit bedrag is voor lang niet alle studenten te betalen. Alle zeven scholingsbedrijven waar de NOS mee sprak, meldden een toename van het aantal deelnemers. 
 
De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft al ingehaakt op de trend en biedt zelf inmiddels een coachingsdag aan om zo iedereen een gelijke kans op voorbereiding te gunnen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met de stap van de Erasmus Universiteit. ISO vindt dat zo'n voorbereidingscursus niet de standaard moet worden, “dan maak je straks alleen kans als je zo’n cursus hebt gedaan", zegt voorzitter Jan Sinnige. 
 
Ook minister Bussemaker ziet de cursussen liever verdwijnen. Door de cursussen neemt de ongelijkheid in het onderwijs toe, iets wat de overheid juist probeert te voorkomen. "Ik kan bedrijven niet verbieden een training te ontwikkelen voor de selectie, maar ik kan wel stimuleren dat onderwijsinstellingen zelf actief verantwoordelijkheid nemen." 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids