
Het kabinet gaf ouders onlangs het advies om kinderen jonger dan 15 jaar geen gebruik te laten maken van sociale media. Het is hoe dan ook een vrijblijvend advies en geen wettelijke verplichting, maar met de zomer voor de deur misschien ook wel een goed idee. Er zijn namelijk veel schermvrije activiteiten te bedenken, voor buiten en, mocht het weer wat slechter zijn, binnen. De redactie van de Nationale Onderwijsgids zet een paar ideeën voor je op een rijtje.
Schermvrije activiteiten buitenshuis
- Ga naar buiten
Een van de meest makkelijkste schermvrije activiteiten om te ondernemen: ga met je kinderen een wandeling maken in de natuur, speel een balspel of laat je kinderen gewoon buiten spelen. Een ‘gewone’ speeltuin of een park in de buurt bieden genoeg mogelijkheden voor leuke activiteiten.
- Maak een hindernisbaan
Tover de tuin (of woonkamer bij slecht weer) om tot een hindernisbaan. Het leuke is dat je hiervoor alles kan gebruiken. Voor kleine kinderen kan je een doolhof van kussens maken, daar kunnen ze dan doorheen kruipen. Of maak een route met gekleurd tape, die onder de tuinstoelen en -tafels gaat. Onderweg kan je simpele opdrachten toevoegen, zoals een bal rollen of rondjes draaien. Aan het einde van de hindernisbaan vindt je kind een hut van lakens waarin je gezamenlijk een boek kan lezen.
- Breng een bezoek aan de kinderboerderij
Is er een kinderboerderij in de buurt? Breng dan eens een bezoekje aan de dieren daar. Veel kinderboerderijen organiseren in de zomer extra activiteiten. Misschien mag je de dieren wel voeren.
- Ga picknicken
De voorpret begint al bij het voorbereiden van de hapjes, want dat kan je gezellig samen doen. Zoek daarna een leuk plekje op in het bos, of in je eigen tuin, en geniet van de hapjes.
Schermvrije activiteiten binnenshuis
- Ga knutselen
Je kan urenlang zoet zijn met iets in elkaar knutselen. Het ligt eraan hoe oud je kind is, maar de knutselideeën zijn eindeloos. Je zou bijvoorbeeld kunnen (vinger)verven, een tekening of een kijkdoos maken, kleien, kaarten maken of maak je eigen speelgoed.
- Speel een bordspel
Een bordspelletje is niet alleen bedoeld voor op een koude winteravond. Bordspelletjes kan je ook gewoon buiten op een picknickkleed spelen. Grote kan limonade erbij en spelen maar.
- Lees samen een boek
Door samen een boek te lezen, stimuleer je het leesplezier van je kind. Oudere kinderen kunnen zelf een verhaal bedenken en in een schrift schrijven. Heb je geen tijd om zelf voor te lezen? Dan kan je ook een luisterboek downloaden en laat je kind daar naar luisteren. Zo kunnen ze alsnog genieten van deze schermvrije activiteit zonder dat jij je handen vol hebt.
- Bouw een hut
Wees creatief en bouw een hut met alles wat je kan vinden. Gebruik lakens, dekens, kussens, matrassen, stoelen en tafels. Het makkelijkst is om de tafel te gebruiken en daar een groot laken overheen te gooien. Zet een aantal kussens aan de zijkant, dat zijn de muren en de deur, en de hut is klaar voor gebruik. Maak het nog gezelliger door samen een boek te lezen in de hut.
- Ga samen iets koken of bakken
Bak samen koekjes, maak een pizza of gewoon een simpele salade. Trek een kookschort aan en maak eventueel een koksmuts. Leg uit wat je doet en laat je kind zo veel mogelijk helpen. Het leukste komt op het laatst, het opeten van de creatie.
- Samen dansen
Samen dansen is een goede manier om alle energie kwijt te raken. Zet de favoriete muziek van je kind lekker hard aan, schuif de stoelen en tafels aan de kant en dans en zing keihard mee.
- Speel verstoppertje
Verstoppertje spelen is altijd leuk. Je kan jezelf verstoppen, maar je kan ook bepaalde objecten verstoppen, zoals knuffels. Je kunt elkaar helpen door ‘warmer’ of ‘kouder’ te roepen. Is alles gevonden? Dan is de ander aan de beurt om te verstoppen en mag jij gaan zoeken.
Welke schermvrije activiteiten heb jij op de planning staan?
We zijn natuurlijk erg benieuwd naar welke schermvrije activiteiten jij op de planning hebt staan voor aankomende periode. Heb je nou zelf nog een leuke tip, laat deze dan zeker achter in de reacties hieronder.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Ouders van Nu, Gametimer, 24Baby