Nationaal Schoolontbijt wil kinderen het hele jaar ontbijt geven

Het Nationaal Schoolontbijt wil de basisschoolkinderen het hele jaar door ontbijt gaan aanbieden. De organisatie meldt dat op de eerste dag van haar eigen evenement. Deze week doen daar 400.000 kinderen van zo’n 2.000 scholen aan mee. Dat meldt Nu.nl.

Vanwege de groeiende armoede in Nederland wil de organisatie zich graag structureel inzetten voor kinderen die dat nodig hebben. Eind deze maand moeten basisscholen zich aanmelden via een platform voor de ontbijtpakketten. Dat is ook exact dezelfde manier voor scholen om ieder jaar mee te doen aan het evenement. 

Subsidie 

De bedrijven uit de voedingsindustrie die aan het Nationaal Schoolontbijt meedoen leveren de ontbijtproducten. Voor de overige kosten wordt er nog gezocht naar subsidie. Dan gaat het om de verpakkingen van ontbijtjes en logistieke kosten.

Armoede 

Volgens Sandra Pluim hoort het Nationaal Schoolontbijt steeds meer verhalen over kinderen die zonder ontbijt naar school komen. “Kinderen vallen in slaap in de klas en kunnen zich niet goed concentreren. Armoede brengt schaamte met zich mee, waardoor sommigen een drempel voelen om eten bij de voedselbank te halen.”

Het initiatief van het Nationaal Schoolontbijt moet ervoor zorgen dat alle kinderen na een gezond ontbijt goed aan een schooldag kunnen beginnen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk