Animatiefilm Knor krijgt in de bioscoop een extra voorfilmpje

De animatiefilm Knor, die momenteel in de bioscopen te zien is, krijgt vanaf 13 oktober een extra voorfilmpje. In deze prequel, die Koning Worst heet, wordt verteld hoe de twee slagers die een belangrijke rol in Knor spelen, elkaar tientallen jaren geleden leerden kennen. Dat heeft distributeur Gusto maandag gemeld.

Knor is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor. De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen.

Stop-motion 

Dit weekend werd bekend dat Nederland de film inzendt als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm. Het is de eerste maal in de geschiedenis dat Nederland een zogenoemde stop-motionfilm instuurt. Stop-motion betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Deze techniek is bijvoorbeeld ook gebruikt voor de Britse reeks Wallace & Gromit.

Gouden Kalf 

Knor is ook genomineerd voor vijf Gouden Kalveren, waaronder het beeldje voor beste Nederlandse film van het jaar. In de bioscoop heeft Knor al meer dan 50.000 bezoekers getrokken.

Door: ANP