Zorgen over bijlesbureaus die Citotoetsen met kinderen doornemen

Een basisschool-directeur in Amsterdam Zuidoost die graag anoniem wil blijven merkt nu al voor het derde jaar op rij dat leerlingen op zijn school een Cito-toets zó goed maken dat het ongeloofwaardig is. “Een kind dat al jaren op het niveau van praktijkonderwijs presteert dat opeens op vwo-niveau scoort? Dan gaan bij mij alle alarmbellen af.” Dat meldt Pointer (KRO/NCRV).  

“Ouders zijn steeds sneller geneigd hun kind met een leerachterstand naar bijlessen te sturen om de leerprestaties te verbeteren. Maar ik maak mij zorgen om de methode die deze ‘bijles’- bureaus aanbieden”, aldus de directeur. Hij vermoedt ook dat één van de bijlesjuffen soms letterlijk de Cito-toetsen oefent die later in het jaar aangeboden worden. 

Tussentoetsen 

De centrale eindtoets is ieder jaar nieuw en wordt pas vlak voordat de toets wordt afgenomen door de school geopend. De tussentoetsen die basisscholen gedurende het jaar afnemen zijn echter wel voor een aantal jaren te gebruiken en juist bij die toetsen ziet de directeur dat er gesjoemeld wordt. “Dat je als bijlesinstantie de toetsen, die nog afgenomen moeten worden, al vooraf met de kinderen gaat behandelen is absoluut fraude.”

Zelfvertrouwen van het kind 

Hoewel de directeur zo zijn vermoedens heeft kan hij niet hard maken wie er precies de antwoorden doorspeelt. Hij ziet wel dat het de leerlingen ernstig kan schaden. “Alsof onderwijs te koop is. Leerlingen krijgen zo problemen op het voortgezet onderwijs. Het tast het zelfvertrouwen van het kind aan als hij of zij het niveau niet aankan.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk