Start Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Deze week start het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in Regio Hart van Brabant. Hier bundelen organisaties hun krachten om huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen en duurzaam op te lossen. Dit meldt de gemeente Tilburg.

Bij het Expertisecentrum komt alle kennis en kunde samen. Ook activiteiten van de regionale Taskforce Kindermishandeling krijgen een plek binnen het centrum. “In de Taskforce Kindermishandeling is in de afgelopen vier jaar veel bereikt. Met het Expertisecentrum wordt het werk van de Taskforce, die vier jaar geleden is gestart, geborgd.” aldus wethouder Marcelle Hendrickx (Jeugd), die voorzitter was van de Taskforce. “Vanuit het Expertisecentrum kunnen we praktische tools ontwikkelen om te zorgen dat ieder kind veilig opgroeit.” Volgens Hendrickx is de aanpak van kindermishandeling een kwestie van lange adem. “Daarom is het goed dat we doorgaan binnen het Regionaal Expertisecentrum.” 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid 

Wethouder Rolph Dols (Wmo) “In de afgelopen jaren hebben we met elkaar een solide basis gelegd voor de samenwerking binnen het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Dat is gelukt. Het zoeken van oplossingen bij huiselijk geweld of kindermishandeling is verschoven van de inzet van ieders expertise naar het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Alleen zo kunnen we een ieder die dit nodig heeft de juiste zorg op de juiste plek én het juiste moment bieden.”    

Expertisecentrum 

Professionals en vrijwilligers kunnen bij het Expertisecentrum terecht voor expertise, kennis, ervaringsdeskundigheid en scholing. Zodat ze beter weten wat ze kunnen doen, en het verschil maken als dat nodig is. Vanaf het allereerste signaal. Dat is belangrijk, want nog altijd krijgen te veel volwassenen en kinderen te maken met geweld. Het Expertisecentrum gaat o.a. trainingen verzorgen voor professionals. Het gaat bijvoorbeeld om wijkteams, leerkrachten en huisartsen. Ook zorgt het Expertisecentrum er voor dat meer mensen zich bewust worden van de problematiek. Daarbij zet het Expertisecentrum ook mensen in die vanuit eigen ervaring kunnen vertellen over huiselijk geweld of kindermishandeling. Niets maakt immers meer indruk dan een persoonlijk, echt gebeurd, verhaal. 

Verder krijgt het nieuwe Expertisecentrum een centrale rol in de regionale aanpak. Het centrum verbindt een aantal belangrijke ontwikkelingen. Zoals de pilot rond acuut letsel bij kindermishandeling, die wordt ondergebracht bij het integraal spoedplein van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis. Plus de aanpak van steeds terugkerend huiselijk geweld, en de nieuwe speerpunten ouderenmishandeling en seksueel geweld. 

Regionale aanpak 

In het Expertisecentrum werken vier kernpartners samen: IMW, Sterk Huis, Veilig Thuis en Fameus. Bij de hele regionale aanpak zijn maar liefst 25 organisaties betrokken, op het vlak van straf, zorg, ondersteuning en welzijn. Ze zetten de schouders eronder om het hardnekkige probleem van huiselijk geweld en kindermishandeling aan te pakken. Want één ding is duidelijk, niemand kan dit probleem alleen oplossen.

Door: Nationale Onderwijsgids