Prinses Laurentien opent 'boom roos vis' tentoonstelling in Onderwijsmuseum

Op donderdag 9 december opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden de tentoonstelling ‘boom roos vis, over leren lezen en leesplezier’ in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Een bijzondere tentoonstelling waarin een jarige leesmethode wordt gekoppeld aan leesplezier – maar ook aan de toenemende ont-lezing onder jongeren. Dit meldt het Nationaal Onderwijsmuseum.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de methode Veilig leren lezen waarmee miljoenen Nederlanders en Vlamingen hebben leren lezen. De leesmethode van frater Caesarius Mommers begon ooit met het bekende drieluik ‘boom roos vis’ en is inmiddels aan z’n vijfde versie toe. Kinderen in groep drie leren nu lezen met ‘ik kim sim’. De 60e verjaardag van de methode vormde de directe aanleiding voor de tentoonstelling. Maar er is meer.

Laaggeletterdheid ook aan de orde 

Leren lezen is een klein wonder. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker bijvoorbeeld het antwoord op vragen als 'hoe leren wij lezen?' en 'hoe belangrijk is het dat we blijven lezen?' Actuele vragen nu er sprake is van toenemende ont-lezing en laaggeletterdheid onder jongeren. Ook die problematiek komt nadrukkelijk aan de orde in deze bijzondere tentoonstelling. Het Onderwijsmuseum is verheugd dat prinses Laurentien, die zich al meer dan 10 jaar inzet voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, de tentoonstelling op 9 december opent.

Veel te beleven

In de tentoonstelling staat leesplezier centraal en is van alles te beleven. In het Letterbos worden kinderen uitgedaagd om met letters te spelen en in een woud vol levensgrote illustraties kan iedereen lezen, voorgelezen worden, boeken ontdekken, deelnemen aan een speurtocht en proberen te ontsnappen uit De Griezelbus-escaperoom van Paul van Loon. Natuurlijk zijn er ook heel veel boeken. Vrolijke, spannende, avontuurlijke, romantische en enge: je vindt ze allemaal in ‘De ideale schoolbibliotheek’.

Lezen een warm hart toedragen

De tentoonstelling is voor een brede doelgroep gemaakt: van kinderen en hun (groot-) ouders, tot leerkrachten, PABO-studenten, pedagogen en iedereen die het lezen in Nederland een warm hart toedraagt. De tentoonstelling kent daarnaast een rijk educatief programma, een uitgebreide randprogrammering en een verrassende vakantieprogrammering. Op de website staat de meest actuele informatie.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Nationaal Onderwijsmuseum