Leuke leesinitiatieven om kinderen te stimuleren vaker een boek te pakken

Steeds minder Nederlandse kinderen en jongeren hebben plezier in lezen, blijkt uit internationaal onderzoek. Ook dalen hun leesprestaties. Dus wordt het ene na het andere leesbevorderingsinitiatief gestart. Van voorlezen aan trouwe viervoeters tot boeken ‘scoren’ op het voetbalveld.

Met het initiatief Lees Voort! wil de Leescoalitie grootouders motiveren hun liefde voor lezen door te geven aan hun kleinkinderen. “Ouders zien het nut en belang van (voor)lezen vaak ook wel in, maar door de dagelijkse drukte komt het er niet van”, stelt projectcoördinator Maartje Bolt. “Op een opa-en-oma-dag is er meer ruimte voor.”
 
Andere succesvolle initiatieven zijn Kwispellezen, waarbij kinderen met een lees(motivatie)probleem voorlezen aan honden. Vanwege de coronacrisis gebeurt dat momenteel via Skype. Een kwartier lang luistert voorleeshond Flex aandachtig. Scoor een boek! is een samenwerking tussen scholen en profvoetbalclubs. Onderwijsspecialist Renske Jongejan is namens Bibliotheek Midden-Brabant betrokken bij deze projecten. Wat ze merkt? “Kinderen gaan onderling meer over boeken praten en geven elkaar zelfs tips.” Ontdek in het interview met Jongejan en Bolt welke effecten de leesinitiatieven nog meer hebben.
 
Door: Nationale Onderwijsgids