Normal_justitie__rechtbank

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 5 jaar tegen een ex-leraar van de Cheiderschool in Amsterdam. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik met zes leerlingen van de school. De man ontkent de ontkent de ontucht. Dit meldt de Telegraaf.

De man weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek en dus kan niet worden vastgesteld of hij lijdt aan pedofilie. Door zijn weigering kan ook geen tbs met dwangverpleging worden opgelegd. Omdat het OM wel "een dreigend en acuut gevaar voor herhaling"zien is een lange gevangenisstraf de enige manier om de maatschappij te beschermen, aldus de officier van justitie. Daarnaast wil het OM dat de man een beroepsverbod van vijf jaar wordt opgelegd.

De Cheiderschool is een orthodox-joodse school waar jongens en meisjes gescheiden les krijgen. De slachtoffers van de leraar waren allen jongens. Twee van hen waren ten tijde van de ontucht jonger dan 12 jaar, de andere vier jonger dan 16. In twee gevallen zou er sprake zijn geweest van "seksueel binnendringen".  De ex-docent zegt echter dat zijn contact met de leerlingen nooit verder is gegaan dan aanrakingen op de schouder.

Uit rechtbankstukken blijkt dat de schoolleiding heeft geprobeerd ontuchtzaak in de doofpot te stoppen. Aangiftes tegen de leraar werden doelbewust tegengewerkt. De Tweede Kamer wil dat minister Slob druk uitvoert opdat ook de schoolleiding niet vrijuit gaat. Binnen de orthodox-joodse gemeenschap heeft de zaak tot een tweedeling geleidt. De ouders die over het misbruik van hun kind aan de bel hebben getrokken, wordt verweten de school te hebben willen schaden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids