Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt leraar voor seksueel misbruik

Een leraar, werkzaam op een middelbare school in Leeuwarden, heeft meerdere keren seksueel contact gehad met een leerlinge. Dit gebeurde in het tijdsbestek van bijna één jaar. Het begon tijdens een buitenlandse schoolreis en ging zelfs door tijdens het eindexamenjaar van de leerlinge. Dit meldt de Rechtspraak. 

De rechtbank rekent het de leraar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de positie waar de kwetsbare leerlinge zich in bevond. Ook heeft hij het vertrouwen dat zij in hem had in ernstige mate geschonden. Het seksueel misbruik heeft een grote impact gehad op het leven van de leerlinge. 

Beroepsverbod 

De rechtbank legt de man dan ook een gevangenisstraf van 18 maanden op. Om herhaling te voorkomen zijn zes maanden sowieso voorwaardelijk. De man moet verder verplicht contact onderhouden met de reclassering, hij moet een behandelingstraject ingaan en hij mag geen contact meer hebben met de oud-leerlinge. Daarnaast heeft de rechtbank de man een beroepsverbod opgelegd. Hij mag het vak docent voor de komende vijf jaar niet meer uitvoeren. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk