Normal_gymnastiek

Het kost honderden miljoenen euro’s om alle leerlingen in het primair onderwijs één extra lesuur gym te geven en alleen nog vakleerkrachten voor de gymklas te zetten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Regioplan en het Mulierinstituut. Dit meldt de PO-Raad.

Op dit moment krijgen de meeste leerlingen twee lesuren bewegingsonderwijs. Op zo’n 90 procent van de scholen wordt gym gegeven door een bevoegde (vak)leerkracht. Het kost 790 miljoen euro - waarvan een groot deel structurele kosten - om dit op te schalen en de politieke wensen te vervullen, zo rekende Regioplan uit. Dit bedrag komt overeen met een tiende deel van de totale jaarlijkse uitgaven aan het primair onderwijs. Daarbij komt dat het geven van extra gymles voor veel scholen ook praktisch niet haalbaar is omdat hiervoor simpelweg te weinig gymzalen zijn. Volgens Regioplan zijn er 2200 extra gymzalen nodig. Ook moeten 5800 extra vakleerkrachten worden opgeleid. Het wettelijk vastleggen van het aantal lesuren bewegingsonderwijs, druist bovendien in tegen de vrijheid van onderwijs.
 
Aandacht voor beweging en de gezondheid van leerlingen is een groot goed, vindt de PO-Raad. Het draagt bij aan gezondere kinderen en heeft daardoor een positief effect op het welbevinden van kinderen en hun leerprestaties. De PO-Raad zou daarom graag zien dat iedere leerling les zou krijgen van een bevoegde leraar. Dat hoeft niet per se een vakleerkracht te zijn maar dat kan ook een reguliere leraar zijn met een gymbevoegdheid. De PO-Raad wil bovendien dat de keuze voor het al dan niet aannemen van een vakleerkracht bewegingsonderwijs bij scholen zelf blijft.
 
Scholen kunnen ook buiten de reguliere gymlessen beweging en een gezonde leefstijl bij leerlingen stimuleren. Zo kunnen zij bewegen integreren met andere lessen en ook het schoolplein ervoor inzetten. Diverse scholen werken ook al samen met gemeenten en sportclubs aan het bevorderen van een gezonde leefstijl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids