Normal_techniek_330038

Zes basisscholen zijn genomineerd voor de TechniekTrofee 2016 en maken daarmee kans op 2.500 euro om hun Wetenschap &Techniekonderwijs naar een hoger plan te tillen. Drie scholen komen in aanmerking voor de titel ‘beste voorbeeld van W&T-onderwijs op de basisschool’. Drie andere scholen dingen mee naar de Inspiratieprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. Dat meldt TechniekTalent.nu.

De jury, onder leiding van Elly Verburg (directeur OTIB): “We zijn onder de indruk van het aantal en de diversiteit van de inzendingen. We zien dat basisscholen in Nederland in toenemende mate aandacht en waardering hebben voor techniek in hun lesprogramma. En dat dit steeds vaker vanuit een heldere visie wordt opgetuigd. Wetenschap & Techniek op de basisschool wordt steeds meer standaard, en dat is winst.”

Voor de TechniekTrofee Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2016 zonden 31 scholen hun voorbeeld van W&T-onderwijs in. De jury nomineerde drie scholen. CBS De Regenboog (Bergschenhoek): deze school werkt voor haar W&T-onderwijs nauw samen met de buurt en schakelt de expertise van ouders en bedrijven in. Op De Groene Alm (Utrecht): op deze school is veel aandacht voor duurzaamheid en wordt voortdurend de koppeling gemaakt met Wetenschap & Techniek. En RK Basisschool St. Trudo (Helmond): midden in de regio Brainport merkt deze school dat aandacht voor W&T een reden is waarom ouders voor St. Trudo kiezen. De jury bezoekt de komende weken de drie genomineerde scholen en kiest daarna de winnaar. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro, een oorkonde en een penning.

Voor de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2016 zonden 55 basisscholen hun ideeën voor W&T-onderwijs in. Daaruit koos de jury drie nominaties. Laterna Magica (Amsterdam): deze school wil de vragen van leerlingen centraal stellen en laten onderzoeken door andere leerlingen: de zogenaamde ‘laboratoriumratten’. SBaO De Bolder (Franeker): deze school heeft als idee om een ‘Technotake’ te openen, een centrale plaats voor alle materialen voor W&T-lessen. Hiermee wordt W&T-onderwijs makkelijker en toegankelijker voor de leerkrachten én leerlingen. En Wethouder Luidensschool (Gouda): het idee van deze school is een ‘Verwonderlab’, waar de leerlingen hun eigen vragen (‘verwonderingen’) kunnen verbeelden en onderzoeken. De drie kanshebbers pitchen hun idee voor de jury op video. Op basis van die videopitches selecteert de jury de winnaar die een geldprijs van 2.500 euro wint. 

© Nationale Onderwijsgids