Normal_huiswerk_engels

Dit schooljaar mochten twaalf basisscholen experimenteren met volledig tweetalig onderwijs. De Haagsche Schoolvereeniging zegt tevreden te zijn over de eerste resultaten van deze proef. Sinds een half jaar krijgen de kleuters les in het Nederlands en Engels. Volgens de leerkrachten pikken de kinderen de Engelse taal snel op en gaat dit niet ten koste van hun Nederlands. Dit meldt Omroep West. 

De Haagsche Schoolvereeniging heeft twee kleutergroepen met tweetalig onderwijs, waarbij de groepen om en om in een lokaal met een Nederlandstalige juf zitten en bij een juf die alleen Engels spreekt. Het ministerie houdt het experiment in de gaten. Critici zouden vrezen dat lessen in het Engels de Nederlandse taalontwikkeling in de weg staan. “Wij merken geen negatieve effecten. Wij gebruiken Cito als leerlingvolgsysteem. Bij de laatste toets scoorden onze kleuters ook bij het Nederlands goed”, vertelt leerkracht Jacqueline Meerding.

De proef is inmiddels uitgebreid tot achttien basisscholen. Na de zomervakantie geeft ook een basisschool in Delft tweetalig onderwijs. De kleutergroepen krijgen daar volgend schooljaar minimaal dertig procent van hun lessen in het Engels.

© Nationale Onderwijsgids