Normal_jongeren2423

Rotterdam gaat de strijd aan met jeugdwerkloosheid door jongeren concreet aan de slag te helpen. Een grote groep jongeren heeft geen startkwalificatie of een diploma dat aansluit bij wat op de arbeidsmarkt gevraagd wordt. Door werkgevers en onderwijs samen te brengen, ontstaat een win-win situatie: gegarandeerde (stage)plekken voor jongeren met de juiste skills waar de werkgever naar op zoek is. Dat meldt gemeente Rotterdam.

123 CEO’s van Rotterdamse bedrijven bespraken met burgemeester Aboutaleb en de wethouders Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) en De Jonge (jeugd, onderwijs en zorg) hoe zij gezamenlijk de jeugdwerkloosheid in de stad aan kunnen pakken. “Een inspirerende avond,” zei burgemeester Aboutaleb. “Dankzij het bedrijfsleven is Rotterdam een dynamische stad met enorm veel potentie. De stad herbergt veel jongeren die een kans verdienen om hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Daarom slaan we de handen ineen met het onderwijs en bedrijfsleven om die jongeren een goede start te geven op de arbeidsmarkt. Op onze beurt verwachten we dat deze jongeren die kansen met beide handen vastpakken, want leren en werken loont. ”

Op de bijeenkomst ondertekende Rabobank Rotterdam het derde Rotterdamse Jongerenakkoord met de gemeente. Wethouder Struijvenberg is blij met de betrokkenheid van de Rabobank. “Goede banen of stageplaatsen voor jongeren zijn tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid. Het helpt enorm dat de Rabobank Rotterdam zijn netwerk en medewerkers beschikbaar stelt om het MKB, de gemeente Rotterdam en onderwijs aan elkaar te verbinden. Dit derde Jongerenakkoord helpt ons op weg naar de volgende akkoorden.”

De gemeente hoopt aan het einde van de collegeperiode minimaal 30 Jongerenakkoorden te hebben afgesloten. Rotterdam telt op dit moment zo’n 7500 jongeren die op zoek zijn naar werk, van wie 2850 met een bijstandsuitkering; de inzet is om dit aantal in 2018 terug te brengen naar 5000. 

© Nationale Onderwijsgids