Normal_werk_werkzoekende_werkloos_arbeidsmarkt_solliciteren_vacatures

Zo'n 100.000 kwetsbare jongeren zijn niet in beeld bij de gemeente. Gevolg is dat deze jongeren geen financiële hulp of andere begeleiding krijgen. Dit concludeert de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het rapport Buitenspel. Het gaat om jongeren die om diverse redenen een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld omdat ze achterlopen in de ontwikkeling en daarom vanaf het speciale onderwijs komen. Dat meldt Gemeente.nu.

Sinds de decentralisaties hebben gemeenten meer zorgtaken gekregen. Bijvoorbeeld door de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor werkloze jongeren die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Er zijn jongeren die verstoken blijven van inkomenssteun, en van de zo broodnodig reïntegratie-ondersteuning. Ze verdwijnen van de radar van de Sociale Dienst van de gemeente”, aldus Nieuwsuur. Het tv-programma Nieuwsuur besteedde afgelopen week aandacht aan deze groep kwetsbare werkloze jongeren.

Volgens de Inspectie SZW heeft 70 procent van de gemeenten geen zicht op de kwetsbare jongeren. Een kwart van die gemeenten zou het zelfs niet hun taak vinden om de jongeren in beeld te krijgen. Echter zijn de gemeenten verplicht om jongeren zonder startkwalificatie tot 23 jaar te volgen. De jongeren komen vanwege hun achterstand lastig aan het werk, soms komen ze zelfs moeilijk aan scholing en stageplekken. Volgens de Inspectie moeten de gemeenten samenwerking met het bedrijfsleven om kansen voor deze jongeren te creëren. 

© Nationale Onderwijsgids