Normal_werk_werken_werkzoekende_baan_ontslag

Sinds begin dit jaar is de werkloosheid gedaald. De langdurige werkloosheid stijgt echter nog steeds. In het eerste kwartaal van dit jaar waren 289 duizend mensen een jaar of langer werkloos tegen 233 duizend in hetzelfde kwartaal van 2014. In totaal waren 340 duizend mannen en 323 duizend vrouwen werkloos in het eerste kwartaal van dit jaar. De werkloosheid van moeders zou in verband staan met de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Dat meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de werkloze mannen zat 47 procent al minimaal een jaar thuis, oftewel 160 duizend. Een jaar geleden waren dit er nog 132 duizend. Toen had 35 procent van de werkloze mannen al minimaal een jaar geen baan. Ruim de helft van de langdurig werklozen is 45 jaar of ouder. Ook bij de vrouwen groeit de langdurige werkloosheid. In het eerste kwartaal van 2014 was 30 procent langdurig werkloos (101 duizend), tegen 40 procent in het eerste kwartaal van dit jaar (129 duizend). 

In maart kwamen er nog verschillende resultaten naar buiten van onderzoeken van het CBS en het CPB over de arbeidsparticipatie van moeders. Toen kwam het CBS nog tot de conclusie dat er de laatste jaren nauwelijks effect waar te nemen is in de arbeidsparticipatie van moeders. Volgens het CBS hebben de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag niet geleid tot verminderde arbeidsparticipatie onder moeders. Het CPB kwam juist met de conclusie dat kinderopvangtoeslag wel degelijk effect heeft op arbeidsparticipatie. Ook zouden er nog andere factoren meespelen die de arbeidsparticipatie van moeders kunnen beïnvloeden, zoals veranderingen in de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de economische situatie.

Vergeleken met andere EU-landen is het aandeel langdurig werklozen in de beroepsbevolking in Nederland relatief laag. Vorig jaar was 3 procent van de Nederlandse beroepsbevolking langdurig werkloos. Het EU-gemiddelde was 5,1 procent. Griekenland staat eenzaam aan de top met 19,5 procent langdurig werklozen, met een stuk daaronder Spanje: 12,9 procent. Onderaan de lijst met EU-landen Zweden en Oostenrijk met 1,5 procent langdurig werklozen gevolgd door Luxemburg met 1,6 procent.

© Nationale Onderwijsgids