Normal_geld

(Novum) - FNV wil dat het kabinet een miljard euro uittrekt voor een aanvalsplan om de hoge werkloosheid in Nederland aan te pakken. De vakbond wil zo de gelatenheid over de ontslagen bij bedrijven als TNT, KPN en Philip Morris tegengaan.

"Premier Rutte heeft zich afgelopen week een ware werkgeversvriend getoond. Nu wordt het tijd om op te komen voor de werkenden van Nederland", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in een verklaring. "Rutte is tenslotte premier van iedereen. Die gelatenheid van 'we kunnen er niets aan doen', daar moet een einde aan komen.

Volgens Heerts kijkt het kabinet nu alleen maar en gebeurt er niets. "Dit kan zo niet langer, ze zetten hun eigen geloofwaardigheid op het spel. Dit kabinet moet nu direct een miljard euro uittrekken om de steeds maar groeiende werkloosheid tegen te gaan."

De FNV wil dat het geld wordt geïnvesteerd in extra banen in nieuwe takken van industrie, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Ook kan de werkgelegenheid worden verbeterd door af te zien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd en door te kiezen voor een verlaging van de lasten op arbeid en het vermogen meer te belasten.

Daarnaast wil FNV dat de bestaande sectorplannen worden versterkt en uitgebreid. Oudere werkenden zouden, deels of geheel gefinancierd, ruimte kunnen maken voor jongeren en tegelijkertijd hun vakmanschap overbrengen op de volgende generatie.

"Werkloosheid is voor iedereen een groot drama, maar als we niet oppassen staat er straks een hele generatie buiten spel", aldus Heerts. "We hebben de cijfers van ons huishoudboekje nu op orde begrijp ik van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Dan wordt het nu tijd om te investeren in mensen en in werk."

De FNV bespreekt de mogelijke vervolgstappen vrijdag en zaterdag met haar leden.