Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week natuurlijk veel de landelijke staking in het onderwijs, maar ook opnieuw veel commotie om het Cornelius Haga Lyceum. Dat en meer in het weekoverzicht van week 11:

Alle scholen moeten vanaf 1 augustus rookvrij zijn

 
Het verbod geldt voor alle basisscholen, middelbare- en hogescholen en universiteiten. Op het terrein van deze onderwijsinstellingen mag vanaf volgende zomer niet meer gerookt worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zal toezicht gaan houden op het rookverbod. Veel scholen hanteren al een rookverbod of vergelijkbare regel. De scholen die dit nog niet doen, hebben nog grote stappen te zetten voor aanvang van het schooljaar in 2020.
 

Jongen dreigde met schietpartij op Amsterdamse school

 
Een 18-jarige jongen uit Amsterdam is opgepakt omdat hij dreigde met een schietpartij op een school. In filmpjes op YouTube had hij het over een 'school shooting'. Volgende week donderdag moet hij voor de rechter komen.
 

Scholen ontevreden over Zweedse onderwijsconcept Kunskapsskolan

 
Verschillende scholen in Nederland die werken met het Zweedse onderwijsconcept Kunskapsskolan zijn niet tevreden over het digitale leerportaal met ‘leerbronnen’ en een leerlingvolgsysteem. Het aanvullen van de dynamische leerportaal vergt te veel tijd en bovendien is niet elke docent geschikt als lesontwikkelaar. Het Kennemer College Beroepsgericht in Heemskerk, één van de eerste scholen die overging op Kunskapsskolan Education (KED), stopt daarom volgend jaar met het Zweedse onderwijsconcept.
 

Inspectie voelde zich bedreigd op Haga Lyceum

 
De onderwijsinspectie voelde zich niet veilig tijdens een verrassingsbezoek aan het omstreden Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Daarom hebben de inspecteurs hun bezoek van 6 maart voortijdig afgebroken, zegt minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). Het bestuur van de islamitische school waarschuwde de inspecteurs "dat er mogelijk ordeverstoringen zouden plaatsvinden'' als de lesbezoeken zouden doorgaan, zegt Slob. De Tweede Kamer vindt dat een school die de inspectie hindert, voortaan meteen gesloten moet worden, of in ieder geval zijn subsidie deels of helemaal moet verliezen.
 

40.000 betogers op het Malieveld voor landelijke onderwijsstaking

 
Op het Malieveld stonden op 15 maart meer dan 40.000 leraren en ander onderwijzend personeel te demonstreren tegen lage salarissen en hoge werkdruk. Dat schat de organisator van het protest, de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Dat is echt heel veel, zeker gezien de kou en de harde wind. We hopen dat Slob nu zegt dat er meer geld komt. Het lerarenprobleem is nu echt een maatschappelijk probleem aan het worden'', aldus een woordvoerster van de bond. De minister lijkt echter niet te zwichten. Voorafgaand aan de ministerraad liet hij weten begrip te hebben voor de staking maar daar dat meer geld er nu niet inzit.
 
Door: Nationale Onderwijsgids