Week 11: SpangaS stopt, Minecraft geeft verkeersles en de oorlog in Oekraïne

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Allerlaatste schooldag voor scholieren SpangaS, dramaserie stopt na vijftien jaar

Aan de jeugddramaserie SpangaS komt volgende maand na vijftien jaar een einde. KRO-NCRV meldt maandag dat de laatste aflevering van de serie over middelbare scholieren op donderdag 28 april te zien is.

 

Dinsdag: Minecraft-spel leert kinderen spelenderwijs over het verkeer

Kinderen op de basisschool kunnen vanaf woensdag spelenderwijs, in een virtuele game, verkeersles krijgen. Het gaat om een variant op het spel Minecraft, een onder kinderen populaire videogame. Op deze manier verkeersles krijgen, aanvullend op reguliere verkeerslessen, is "helemaal nieuw, op wereldschaal", aldus de ontwikkelaar Veilig Verkeer Nederland (VVN).

 

Woensdag: Scholenlied voor Oekraïne al meer dan 16.000 keer gedownload 

De Nederlandse versie van We Are the World, een lied dat veel basisscholen woensdag tegen 12 uur zingen voor Oekraïne, is meer dan 16.000 keer gedownload. Dat hebben de initiatiefnemers, Jiska Noortman en Hubert-Jan Horrocks, woensdag aan ANP laten weten.

 

Donderdag: Oekraïense student Lisa: 'Ik maak mij elke dag zorgen om mijn familie'

Terwijl Lisa Bascheva (22) haar master volgt in Utrecht, breekt in haar thuisland de oorlog uit. Lisa’s leven staat op zijn kop. Ze probeert dagelijks contact te hebben met haar familie en vrienden, maar dat lukt niet altijd. Haar stage biedt afleiding, maar is ook zwaar. Ze kan zich moeilijk concentreren en voelt zich machteloos. “Als ik een moment niet aan Oekraïne denk, voel ik me schuldig, omdat ik wél op een veilige plek ben.”

 

Vrijdag: Samson en Gert Verhulst nemen nu dan toch echt afscheid van elkaar

Gert Verhulst pakt vrijdag na een pauze van zo'n twee jaar weer de afscheidsshows van Samson en Gert op. Want na zo'n dertig jaar neemt de televisieproducent afscheid van het programma. De voorstellingen maken veel los bij het publiek, dat vooral bestaat uit mensen die zijn opgegroeid met het programma. "Dan merk je na al die jaren pas hoe relevant het is geweest voor al die generaties. Dat geeft een ongelofelijke voldoening", zegt Verhulst tegen het ANP.

Door: Nationale Onderwijsgids