Minecraft-spel leert kinderen spelenderwijs over het verkeer

Kinderen op de basisschool kunnen vanaf woensdag spelenderwijs, in een virtuele game, verkeersles krijgen. Het gaat om een variant op het spel Minecraft, een onder kinderen populaire videogame. Op deze manier verkeersles krijgen, aanvullend op reguliere verkeerslessen, is "helemaal nieuw, op wereldschaal", aldus de ontwikkelaar Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Kinderen kunnen aan de hand van "verhaallijnen" binnen het spel in een virtuele wereld oefenen met wat ze via de zogenoemde VVN-verkeersmethode geleerd hebben. Zo moeten ze bijvoorbeeld verkeersborden op de juiste plaats neerzetten in het fictieve plaatsje Broekpoort. Ze krijgen dan "elke les nieuwe opdrachten om de inwoners te helpen om zich veilig door de stad te verplaatsen".

CBS De Herenweg in Wassenaar 

Het idee van de ontwikkeling van de speciale versie van Minecraft komt van een leraar van CBS De Herenweg, een basisschool in Wassenaar. Daar is de game ook gelanceerd, in aanwezigheid van Verkeersminister Mark Harbers en Onderwijsminister Dennis Wiersma. Op het moment dat zij dinsdagochtend het startsein gaven, speelden meer dan 10.000 leerlingen op honderden basisscholen het spel mee.

Aanvulling op de verkeersles 

Volgens VVN blijkt uit onderzoek dat 82 procent van leerkrachten denkt dat leerlingen het gebruik van VVN Minecraft Educatie als een verrassende aanvulling op de verkeersles zullen waarderen. Verder zou 68 procent hebben aangegeven het onder deze omstandigheden, waarbij het gaat om gratis gebruik, zeker of waarschijnlijk te gaan gebruiken in de les.

Door: ANP