Samson en Gert Verhulst nemen nu dan toch echt afscheid van elkaar

Gert Verhulst pakt vrijdag na een pauze van zo'n twee jaar weer de afscheidsshows van Samson en Gert op. Want na zo'n dertig jaar neemt de televisieproducent afscheid van het programma. De voorstellingen maken veel los bij het publiek, dat vooral bestaat uit mensen die zijn opgegroeid met het programma. "Dan merk je na al die jaren pas hoe relevant het is geweest voor al die generaties. Dat geeft een ongelofelijke voldoening", zegt Verhulst tegen het ANP.

Zo'n 150.000 mensen hebben kaartjes gekocht voor de afscheidsshows, zegt Verhulst. De helft van de voorstellingen moet nu nog worden gespeeld, doordat de voorstellingen vanwege het coronavirus tijdelijk moesten worden stopgezet. Bij de voorstelling zijn ook kinderen aanwezig, maar vooral "fans van het eerste uur". De gemiddelde leeftijd ligt ongeveer rond de 25 jaar, schat de Studio 100-baas. "Er komen veel mensen die hun jeugd definitief komen afsluiten. Dat geeft een heel warm en mooi gevoel."

Samson en Marie 

Ook voor Verhulst heeft het kinderprogramma Samson en Gert, waarin hij het baasje speelt van de pratende hond Samson, heel veel betekend. "In de shows zie ik echt mijn halve leven voorbij vliegen." Maar na dertig jaar is het mooi geweest, vindt hij. "Dit is vooral een afscheid van mezelf. Samson gaat verder met mijn dochter." Zijn dochter Marie heeft het stokje overgenomen, zo wordt ook in de afscheidsshow onthuld. "Dat werd tijdens de première bekendgemaakt, na twee jaar weet iedereen dat natuurlijk al. Maar toch maken we het elke show even bekend."

Het afscheid komt zeker niet onverwachts voor Verhulst. Hij wilde het zelf graag en dacht er al zo'n vier jaar geleden aan. "Het is iets dat al langer in mijn hoofd aan het rijpen was. Ik wist dat ik het niet tot ver na mijn vijftigste zou doen." Dat het succesvolle kinderprogramma "in de familie blijft" maakt afscheid nemen minder erg. "We waren op zoek naar iemand die het programma niet gebruikt als opstapje om bekend te worden, om daarna te zeggen 'bye bye, hond'. Dit biedt zekerheid. Ik weet dat dit Maries einddoel is."

Studio 100 

Niet alleen voor Gert, ook voor Studio 100 heeft het kinderprogramma veel betekend. "Samson is de start geweest van alles", zegt Gert. "Zonder Samson zou Studio 100 niet bestaan." Pas na dat programma kwamen andere succesvolle producties, zoals Kabouter Plop, Mega Mindy en meidengroep K3. "Wij noemen het wel de Mickey Mouse van Studio 100."

Of hij bij de allerlaatste show een traantje weg gaat pinken, betwijfelt hij. "Ik ben al twee jaar afscheid aan het nemen van Samson en Gert, dus dat zal wel meevallen denk ik." Met de liedjes gaat Verhulst nog wel helpen, net als met de musical die over het memorabele duo verschijnt. Samson en Gert helemaal loslaten, gaat Verhulst dan ook niet doen. "Het is wel mijn kindje".

Door: ANP