Jongeren weten weinig over rechten en plichten bij eerste (bij)baan

Jonge mensen zijn bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt niet goed op de hoogte van hun rechten en plichten. 60 procent van hen geeft aan dat daar tijdens opleidingen weinig of geen aandacht aan wordt besteed. Dat blijkt uit een recent onderzoek van FNV Young & United onder 847 jonge mensen (15 t/m 29 jaar) met een  (bij) baan. En onderhandelen over salaris doen weinig jonge mensen: slechts 30 procent neemt daartoe initiatief. Dit meldt FNV.

Ook denkt 37 procent van de jongeren ten onrechte dat ze met een oproepcontract (nul-uren) nooit recht heeft op doorbetaling bij ziekte. Werkgevers geven wel de praktische informatie zoals het aantal pauzes dat je hebt, maar informatie over de cao ontbreekt vaak. 
 

Discriminatie en arbeidsconflicten

Discriminatie op de werkvloer is een thema onder jonge mensen. Maar 72 procent van hen die daar ooit mee te maken heeft gehad, maakt daar geen melding van bij een organisatie die zich met discriminatie bezighoudt. Belangrijkste reden is dat dit volgens hen niets toevoegt. Een op de vijf jonge mensen geeft aan het gevoel te hebben gehad dat ze tijdens een sollicitatie gediscrimineerd werden op niet relevante kenmerken. Daarbij zijn leeftijd, gender en afkomst de belangrijkste redenen. 
 

Onderhandelen geeft hoger salaris

Onderhandelen over loon doet slechts 30 procent van de jonge mensen, het vaakst gebeurt dat door de groep 25 t/m 29 jaar. In de helft van de gevallen levert het ook een hoger loon op. Gemiddeld verdienen jonge mensen 10,90 euro bruto per uur. De jongste groep respondenten (15 t/m 19 jaar) verdient gemiddeld 5,70 euro bruto per uur, de groep 25 t/m 29 jaar verdient gemiddeld 15,10 euro bruto per uur.
 

Training en opleiding

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bijna de helft van de respondenten van de werkgever de ruimte krijgt voor een training of opleiding die werk-gerelateerd is. Een derde krijgt geen tijd voor opleidingen of trainingen van de werkgever. 
 

Social media speelt nauwelijks rol

Bij het vinden van een (bij) baan speelt social media opvallend genoeg nauwelijks een rol. Slechts 7 procent geeft aan zo aan een (bij) baan te komen. De meeste jonge mensen komen aan een baan via vacatures op internet (30 procent) of via familie, vrienden of kennissen (26 procent). Met name jonge mensen van 15 t/m 24 jaar komen via familie, vrienden of kennissen aan een baan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids