
Na vier jaar experimenteren concludeert het ROC Nijmegen dat stagematching voorlopig nog niet breed inzetbaar is. Zowel docenten, studenten als leerbedrijven zijn vaak terughoudend. Volgens de school blijkt het invoeren van veranderingen lastig. Dit meldt MBO-Today.
Tijdens de pilot werd geëxperimenteerd met het koppelen van studenten aan stageplekken op basis van objectieve criteria, zonder dat studenten zelf hoefden te zoeken of te solliciteren. Ook vond er na de match geen klikgesprek meer plaats. De methode moest stagediscriminatie tegengaan door volledig objectieve koppelingen tussen student en leerbedrijf te maken. Binnen Nederland was ROC Nijmegen met deze aanpak een voorloper. In het landelijke Stagepact is afgesproken dat alle mbo-scholen minstens één team laten experimenteren met stagematching.
Beperkte animo
De praktijk bleek echter weerbarstig. In plaats van de beoogde tien teams deden uiteindelijk slechts vier teams mee. Veel onderwijsteams stonden niet open voor het nieuwe systeem, en ook onder leerbedrijven was de bereidheid beperkt: bij de deelnemende teams werkte slechts de helft van de bedrijven mee. Studenten waren evenmin enthousiast; zij gaven de voorkeur aan het zelf zoeken van een stageplek. De school concludeert dan ook dat stagematching momenteel nog niet breed toepasbaar is.
Effect op discriminatie nog onduidelijk
Door de beperkte schaal van het experiment kon niet worden vastgesteld of stagematching daadwerkelijk stagediscriminatie vermindert. Toch zijn er teams die positieve ervaringen hebben en ermee doorgaan. Zo geeft het team Logistiek aan dat stagematching geleid heeft tot meer aandacht voor een goede stagevoorbereiding, wat volgens hen de kans op een succesvolle stage vergroot. Daarbij hebben ze de methode iets aangepast: als studenten liever zelf een andere keuze maken, krijgen ze daar ruimte voor.
Vooruitblik
Ondanks de uitdagingen blijft het ROC Nijmegen inzetten op stagematching. De school investeert in extra docenten om stagebezoeken uit te voeren en blijft actief werken aan het bestrijden van stagediscriminatie. Teams die voor stagematching kiezen, krijgen hierbij ondersteuning.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer