Live meekijken in monteursbus levert meteen nieuwe leerlingen op

Nederland kampt met een aanhoudend tekort aan technici. Liander heeft daarom een inventieve manier gevonden om nieuwe monteurs te werven. De netbeheerder organiseerde afgelopen week live-uitzendingen om potentiële technici te enthousiasmeren voor de nieuwe leergang ‘elektromonteur’. Ruim 100 belangstellenden keken onder meer via een livestream mee met een monteur. Dit meldt Alliander.

Voldoende technici is een voorwaarde om de energietransitie te kunnen realiseren. Liander wil ook nieuwe groepen, zoals statushouders en zij-instromers, enthousiasmeren voor werk in de techniek en innovatieve opleidingstrajecten aan te bieden.
 

Live in gesprek

Tijdens de uitzending werden de ongeveer honderd kijkers bijgepraat door een monteur, teamleider, opleidingscoördinator en recruiters. Het ging over Liander, het vakgebied, de opleiding én de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast stond veiligheid centraal, als randvoorwaarde om het werk te kunnen uitvoeren. Voor de kijkers was er de mogelijkheid om live vragen te stellen. 
 
En met resultaat: de dag na de uitzending waren er al ruim tien sollicitaties binnen.  “We zien dat dit concept echt een succes is. Daarom gaan we nu kijken of we deze uitzendingen ook kunnen inzetten voor bijvoorbeeld IT of functies voor Techniek Binnen. Het smaakt in ieder geval naar meer!”
 
Door: Nationale Onderwijsgids