Normal_vaping

Er komt een einde aan e-sigaretten met smaakjes als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of mojito,  schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Het verbod op smaakjes moet e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren. Tabakssmaken worden uitgezonderd op het verbod, zodat rokers e-sigaretten kunnen blijven gebruiken in een uiterste stoppoging. Dit meldt Rijksoverheid. 

Blokhuis reageert met deze maatregel op de nieuwste inzichten van het Trimbos-instituut over e-sigaretten. Eerder dit jaar bleek namelijk uit onderzoek dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht en dat de Nederlandse volksgezondheid het meest gebaat is bij ontmoediging. Het gebruik zou beperkt moeten worden tot de groep rokers die het echt niet lukt om te stoppen met bewezen effectieve hulpmiddelen.

E-sigaretvrije generatie 

Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret een opstapproduct is naar het roken van gewone sigaretten, en dat – zoals blijkt uit RIVM-onderzoek – de vele smaakjes het product aantrekkelijk maken voor jongeren. Dagelijks beginnen zo’n 25 kinderen met roken. De nieuwe inzichten bevestigen dat de rookvrije generatie die er aankomt ook een e-sigaretvrije generatie moet zijn, aldus de staatssecretaris.

Verhittingsapparaten aan banden gelegd

Om de rookvrije generatie te bevorderen worden ook verhittingsapparaten voor tabak – zoals de IQOS – wettelijk aan banden gelegd. Door de wetswijziging gaan voor deze apparaten dezelfde regels gelden als voor andere rookproducten, zoals sigaretten. Dat betekent onder andere de introductie van de leeftijdsgrens en het uitstalverbod. Ook wordt het reclameverbod van directe toepassing. 

Door: Nationale Onderwijsgids