Vapen steeds populairder onder jongeren, zelfs kinderen doen soms mee

Onder jongeren en zelfs kinderen worden ze steeds populairder. Dan hebben we het over vapes. Een vape is een elektronische sigaret die te koop is met verschillende smaken en kleuren. Ze zijn, net als gewone sigaretten, slecht voor je en ook heel verslavend. Dat komt door de nicotine die in sommige vapes zit. Deskundigen maken zich in ieder geval veel zorgen. Dat meldt Het Jeugdjournaal. 

NOS Stories deed onderzoek naar het fenomeen vapen. Meer dan 200 kinderen hebben aangegeven dat ze weleens een vape hebben opgestoken. Volgens deskundigen is dit niet goed, want van vapen kan je zelfs duizelig worden en flauwvallen. Deskundigen denken ook dat vapen steeds populairder wordt omdat jongeren denken dat het stoer is.

Online kopen 

Het is op dit moment ook veel te makkelijk om aan vapes te komen. Als je jonger bent dan achttien jaar krijg je ze in de winkel niet mee, maar de vapes zijn makkelijk online te vinden en te kopen. Daar wordt geen check gedaan om te zien of je daadwerkelijk achttien bent.

Smaakjes 

Er wordt door scholen nog te weinig gereageerd op het vapen. Op schoolpleinen is het, net zoals het roken van gewone sigaretten, verboden om vapes te gebruiken. Wel is het binnenkort de bedoeling dat er een wet komt op het verbieden van smaakjes in de vapes. Op die manier wordt het waarschijnlijk minder lekker en zien jongeren er sneller vanaf. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk