Normal_rookverbod__roken

Driekwart van de Nederlanders wil dat Nederland een actief rookvrij beleid voert. De steun hiervoor is toegenomen van 65% in 2014 naar 76% nu. Van de ondervraagden vindt 80% dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en bijna driekwart van de Nederlanders wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie. Dat blijkt uit onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Dit meldt KWF Kankerbestrijding.

Naast een actief rookvrij beleid vanuit de overheid, vindt een ruime meerderheid dat ook bedrijven zich moeten inzetten voor de Rookvrije Generatie. Bovendien wil de helft van de ondervraagden zelf een bijdrage leveren, onder andere door het gesprek met kinderen aan te gaan over de schadelijkheid van roken, een online petitie te tekenen waarin de overheid wordt opgeroepen maatregelen te nemen of mensen aan te spreken die roken in het bijzijn van kinderen.
 

Rookvrije omgeving

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat het aantal plaatsen waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden, moet worden uitgebreid. Nederlanders zijn het eens met een wettelijk rookverbod voor kinderboerderijen, schoolterrein middelbare school, speeltuinen, omgeving van een kinderdagverblijf, buitensportterrein waar kinderen sporten, terrein van buitenzwembad, voetbalstadions, attractieparken en perrons. 
 
Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken vindt 71% ook dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen worden uitgestald. In 2015 was dat nog 57%. Daarnaast vindt 85% dat het Nederlands publiek geïnformeerd moet worden over de schadelijke gevolgen van roken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids