Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

ABN AMRO verlaagt de spaarrente naar 0 procent, maakte het bedrijf gisteren bekend. Het is de eerste grootbank in Nederland die dit doet. Hoe zit het eigenlijk met het rentepercentage voor de studiefinanciering voor het komende jaar?

Het rentepercentage over de studielening wordt ieder jaar vastgesteld en kan per kalenderjaar verschillen. In 2020 is het percentage, net als in 2019, vastgesteld op 0 procent.
 

Hoe werkt het?

De rente gaat direct in na de maand waarin de student de lening heeft gekregen. Na afloop van de opleiding staat de rente steeds voor 5 jaar vast. Dat betekent dat studenten die voor het laatst studiefinanciering krijgen in 2019, een rentepercentage van 0 krijgen voor de komende 5 jaren. Voor studenten bij wie de rentevaste periode van 5 jaar op 1 januari 2020 afloopt, geldt de komende 5 jaar ook 0 procent.
 

2017

In 2017 is het rentepercentage voor het eerst naar de 0 procent gezakt. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat lenen ‘gratis’ werd. Het jaar daarvoor was de rente ook al extreem laag met 0,1 procent.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: DUO