Normal_11026

SANTIAGO (Novum/AP) - Tienduizenden studenten in Chili hebben gedemonstreerd tegen de hervormingsplannen van de Chileense regering. Die wil het belastingsysteem hervormen en daarmee 530 miljoen euro ophalen. Dat is volgens de regering voldoende om echte verandering in het Chileense onderwijssysteem teweeg te brengen. De studenten betwijfelen dit.

"Het is een enorme verandering en moet leiden tot kwalitatief en gelijk onderwijs. Er wordt een leensysteem opgezet waar negentig procent van de studenten van profiteert en de staat zorgt voor de financiële middelen. Bedrijven moeten meer belasting betalen", zei de Chileense president Sebastian Pinera. Meer details worden bekendgemaakt als het plan wordt voorgelegd aan het congres.

De studenten vinden dat het plan tekortschiet en dat er te weinig veranderingen worden doorgevoerd. Volgens een van de leiders van de studentenprotesten ziet de Chileens regering onderwijs nog steeds als een product. De studenten willen dat de regering weer het heft in handen neemt en zelf zorg gaat dragen voor het nu grotendeels geprivatiseerde onderwijs. De regering-Pinera richt zich echter meer op het verlagen van de leenkosten, zodat privéscholen toegankelijker worden voor de arbeidersklasse.

Ruim dertigduizend betogers protesteerden in de hoofdstad Santiago tegen het voorstel. De demonstratie verliep grotendeels vreedzaam. Een klein groepje raddraaiers zocht de confrontatie met de politie, die waterkanonnen inzette. De studenten eisen al ruim een jaar drastische hervormingen van het onderwijssysteem en hebben veelvuldig gedemonstreerd.