Normal_10829

TILBURG (ANP) - De gemeente Tilburg moet bij het aannemen van stagiaires buiten beschouwing laten of ze een verblijfsvergunning hebben. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft dat maandagavond bepaald met een motie.

Eerder werd in Amsterdam een vergelijkbaar voorstel aangenomen, terwijl het kabinet meent dat een stage voor illegale jongeren niet kan. PvdA, GroenLinks, SP en D66 dienden de motie maandagavond in.

Alleen coalitiepartij VVD en de fracties van TROTS en TVP stemden tegen. Wethouder Marieke Moorman liet in het midden wat het college met de motie gaat doen.

"Het college houdt zich aan de wet", zei ze. Voor zover bekend heeft de situatie zich nog nooit voorgedaan bij de gemeente. De Tilburgse ROC’s zeggen dat het jaarlijks gaat om 5 tot 10 leerlingen zonder verblijfsvergunning gaat die onderwijs volgen.

Als ze stage willen lopen bij de gemeente moeten ze een verklaring van goed gedrag overleggen, aldus de wethouder. In de Tweede Kamer werken de PvdA en GroenLinks aan een initiatiefwetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat illegale mbo’ers wel stage mogen lopen.