De 17-jarige Arjan de Zwaan bouwde samen met drie klasgenoten van ROC Aventus uit Apeldoorn een Sand Storage Dam in Kisiyani Kenia, zo meldt de website Veluweland.nl.

Met de dam slaan de inwoners in het regenseizoen grondwater op, waarmee de omgeving in droge periodes van water kan worden voorzien. De vier scholieren troffen tevens de voorbereidingen voor het slaan van een waterput, waarmee de plaatselijke bevolking schoon drinkwater op kan pompen.

Het project duurde drie maanden, ruim voldoende om Arjan en zijn klasgenoten inzicht te geven in de leefwijze van de Keniaanse bevolking.

'We deden het karwei samen met de vrouwen uit het dorp. De mannen werken in de stad. Die komen zo af en toe naar huis. Vrouwen van 20 tot 50 jaar met een bewonderenswaardig uithoudingsvermogen. Ik heb diepe bewondering voor de blijmoedigheid waarmee de vrouwen de klus klaarden,' zo vertelt Arjan.

'Wat ik wel heb gemerkt, is dat ze een volslagen verkeerd beeld hebben van Europa. Ze denken echt dat het geld bij ons voor het oprapen ligt. Geen wonder dat ze allemaal graag met ons mee wilden naar Nederland'.

'Tot nu toe moest de dorpsgemeenschap het water op drie uur lopen halen. Nu kunnen ze er mais mee telen. De opbrengst ervan is voldoende om de mensen in leven te houden en luxe kennen ze niet en dus bestaat daaraan ook geen behoefte'.

De jongens lieten hun keuze vallen op de grootste dam. Het graven van een brede sleuf en het vullen ervan was een pittig karwei. Uiteindelijk ontstond er een dam waarop men trots kon zijn.

Arjan heeft schitterend fotomateriaal en kan uren lang vertellen. Zijn studierichting is Middenkaderfunctionaris in de bouw. Maar of hij inderdaad werkvoorbereider, uitvoerder of voorman wordt valt te bezien.

'Ik heb de thuissituatie en de schapen van mijn vader erg gemist. De dieren herkenden me gelijk weer. Misschien kom ik toch in die hoek terecht. Daar ben ik niet uit.'

© Nationale Onderwijsgids