Normal_computer_studie_hulp

‘Studeer met mij’-video’s worden steeds populairder op YouTube. Hierbij kijken studenten naar een vaak urenlang durend filmpje waarbij de hoofpersoon achter een bureau zit te leren. Het idee erachter is dat studenten het gevoel hebben dat ze samen zitten te leren, wat voor een verhoogde motivatie zorgt. Dit meldt NOS.

Er zijn inmiddels honderden kanalen opgericht die studenten mee willen nemen in hun studentenleven. Heleen (20) bijvoorbeeld is de oprichter van het kanaal Study Vibes. Ze heeft inmiddels zo'n 20.000 abonnees en honderden views per video. Alles wat ze doet, is lezen, aantekeningen maken en leren. De kijker kan, tegelijkertijd via een livestream of achteraf, samen met haar studeren.

Studeren met een YouTuber geeft een saamhorigheidsgevoel en daarmee ook meer motivatie om aan de studie te gaan, zowel voor de maker als voor de kijker. Ook kunnen de hoofdpersonen in deze video's een voorbeeld zijn voor de kijkende studenten. Dat blijkt ook uit de reacties onder de video's: veel studenten geven complimenten over het handschrift, het geordende bureau of de lange concentratie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids