Normal_geslaagd_afgestudeerd_slagen_diploma

Onderwijsinstellingen beëindigen de inschrijving regelmatig eerder dan studenten verwachten. Özdil (GroenLinks) vraagt minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) om opheldering. Dit meldt de Tweede Kamer.

Door onduidelijkheid over afstudeerdata moeten studenten tienduizenden keren per jaar te veel ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Ook krijgen ze boetes voor het te laat opzeggen van hun ov-kaart. Studenten worden soms zelfs al uitgeschreven terwijl ze nog niet klaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze nog bezig zijn met een stage, zo blijkt uit een reportage van Radar Radio.

Het is "oneerlijk, onwenselijk en ontoelaatbaar" als studenten de dupe worden van onduidelijkheid over de precieze afstudeerdatum, benadrukt Özdil (GroenLinks). Vooral in het mbo zijn hiermee volgens hem veel problemen.

Het probleem is dat de diplomadatum vaak eerder is dan de datum van de uitreiking van het diploma, zegt minister Slob. Hij vindt dat onderwijsinstellingen hierover duidelijker moeten communiceren met hun studenten.