Normal_winnaar1horia

De Autismevriendelijkheidsprijs 2018 is dit jaar naar het Tropenmuseum Junior en naar Yoran Dettingmeijer, begeleider van leerlingen met autisme op het Haagse ROC Mondriaan gegaan. De Autismevriendelijkheidsprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aan één organisatie en één persoon die zich op bijzondere wijze inzetten voor de participatie van mensen met autisme. Dit meldt NVA.

Het Tropenmuseum Junior is de winnaar van de Autismevriendelijkheidsprijs 2018 in de categorie ‘organisatie’. Eind 2017 lanceerde het museum een autismevriendelijke gids voor de kindertentoonstelling ZieZo Marokko. Hierdoor weten bezoekers precies wat ze te wachten staat.
 
Saskia Nyst, de maker van de gids, kwam op het idee toen zij merkte dat het museumbezoek voor sommige kinderen niet goed verliep. Volgens Nyst is het hoog tijd dat musea inclusiever worden. Nyst: "Dankzij de invoering van passend onderwijs hebben basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs steeds meer kennis over autisme en adhd. Maar in de museumwereld ontbreekt die kennis nog." Medewerkers van het Tropenmuseum Junior krijgen steeds vaker tips over hoe ze het museumbezoek voor iedereen aangenaam kunnen maken. 
 
Yoran Dettingmeijer, begeleider op het ROC Mondriaan in Den Haag, is winnaar van de Autisme Vriendelijkheidsprijs 2018 voor een ‘individueel persoon’. Yoran is vrijwel altijd bereikbaar voor zijn studenten vanuit de gedachte: ‘Liever nu even een kort gesprek, dan straks een situatie die helemaal in de soep loopt.’
 
Yoran Dettingmeijer is ‘loopbaancoach’ van het Haagse ROC Mondriaan en begeleidt daar tweedejaars student Emiel den Otter van de MBO 4 opleiding Mode Maatkleding. Emiels vader Rolf droeg Yoran voor voor de Autismevriendelijkheidsprijs 2018.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids