Normal_podcast

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) verzoekt de beroepsvereniging voor pedagogen NVO om de omstreden podcast over thuiszitters uit de lucht te halen. De reden hiervoor is dat deze podcast – waarin een 8-jarige thuiszitter met autisme met geweld naar school wordt gebracht – grote schade kan aanrichten. Vier hoogleraren op het gebied van pedagogiek, autisme en psychiatrie, vinden de werkwijze die in de podcast wordt voorgesteld ‘schokkend’ en een ‘vorm van kindermishandeling'. Dit meldt NVA. 

Afgelopen weekend ontstond er op social media veel ophef over de podcast-aflevering Die éne leerling uit de reeks Thuiszitters hoe kan het ook anders? van beroepsvereniging NVO voor pedagogen en onderwijskundigen. Deze podcast doet verslag van verregaande dwang door een BIG-geregistreerde orthopedagoog-generalist richting een 8-jarige thuiszitter met de diagnose autisme.

De deur van het toilet waarin hij zich in zijn eigen huis verschuilt wordt eruit gehaald als de jongen weigert om deze te openen. Daarna wordt de jongen in zijn pyjama gillend en schreeuwend meegenomen in de auto naar school waar hij drie dagen lang ‘Ik kan het niet’ schreeuwt. Zijn wanhopige ouders worden welbewust buiten spel gezet, aldus NVA.

Vorm van kindermishandeling

Orthopedagoog en emeritus-hoogleraar Autisme Ina van Berckelaer-Onnes zegt dit een vorm van kindermishandeling te vinden. Ook Hanna Swaab, hoogleraar Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen is verbaasd over de verontrustende inhoud. “Wat hier gebeurt, deze overpower van de orthopedagoog, roept bij de jongen waarschijnlijk zoveel angst op, dat het zijn andere angsten tijdelijk overwint. Maar daarna is hij zijn hele leven bang voor iedere hulpverlener, dat kan niet anders”, zegt hoogleraar Autisme Wouter Staal.

Aflevering is doel voorbij geschoten

De NVO erkent dat de aflevering zijn doel voorbij is geschoten. Dit spijt de vereniging ‘in het bijzonder voor de orthopedagoog die in dit geval bereid was haar aanpak te delen en de discussie aan te gaan’. In de ogen van NVA neemt de vereniging hiermee onvoldoende afstand van de inhoud. De podcast is ook nog te beluisteren. De NVA vraagt NVO om de podcast in deze vorm uit de lucht te halen om verdere schade te voorkomen. 

Door: Nationale Onderwijsgids