Gezondheidsraad: verplichte rijtest mensen met autisme onnodig

Het is onnodig om alle rijexamenkandidaten met autisme te verplichten een rijtest te doen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De raad adviseert om de rijtest alleen te laten afnemen als de verplichte medische keuring daar aanleiding toe geeft.

Nu moeten mensen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) die voor het eerst een rijbewijs willen aanvragen, eerst medisch gekeurd worden. Ook moeten ze een rijtest doen bij het CBR.

Volgens de Gezondheidsraad wordt zo’n driekwart van de kandidaten met autisme na keuring en test rijgeschikt verklaard. Van de kandidaten die ongeschikt blijken, of rijgeschikt onder bepaalde voorwaarden, geeft in de meeste gevallen niet de rijtest, maar de medische keuring de doorslag. "De raad adviseert daarom om de verplichte rijtest voor alle rijexamenkandidaten met ASS te laten vervallen en het CBR de test alleen af te laten nemen als de medische keuring daartoe aanleiding geeft", aldus het adviesorgaan.

Door: ANP