Normal_studenten_studiegroep_samenwerken

Wie wordt dé mbo debatkampioen van 2018? Op vrijdag 9 februari aanstaande strijden de beste sprekers uit heel Nederland in Tilburg om deze felbegeerde titel. Wethouder Marcelle Hendrickx van de Gemeente Tilburg zal alle debaters, docenten en juryleden welkom heten en de eerste stelling bekendmaken. 22 mbo debatteams uit het hele land komen op deze dag in actie. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut. 

Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt sinds 2007 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. De missie van het instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Als zevenvoudig landelijk debatkampioen is het ROC Tilburg dit jaar gastlocatie. 

200 studenten uit alle jaren van het mbo debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in de derde debatronde een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen.

Volgens de voorzitter van de stichting Roderik van Grieken "ontwikkelen jongeren door te debatteren vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben."

Onderstaande actuele en uitdagende stellingen zijn dit jaar onderwerp van discussie voor de mbo-studenten:

  • Vanaf dag 1 moeten alle asielzoekers taalles krijgen
  • Nederland moet alleen ontwikkelingshulp geven aan landen die een deel van het geld investeren in zonnepanelen
  • Je hebt alleen het recht om reacties te plaatsen op sociale media als je zelf regelmatig iets post

Het toernooi is mogelijk door steun van Fonds21, Adessium Foundation, Ministerie van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en de Janivo Stichting. Jaarlijks doen meer dan 500 scholen mee met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids