Bij kinderopvanglocaties in Limburg zijn alle kinderen welkom, gevaccineerd of niet

Bij Limburgse kinderopvanglocaties zijn er zorgen ontstaan over de dalende vaccinatiegraad tegen mazelen en kinkhoest. Alle kinderen blijven wel gewoon welkom en ouders hoeven ook niet vertellen of hun kind wel of niet gevaccineerd is. Dat meldt L1.

Kinderopvang ut Buurke in Kelmond bij Beek worden ongevaccineerde kinderen gewoon toegelaten. Eigenaar Ettien Eijssen vraagt tijdens het intakegesprek aan de ouders of de kinderen meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). “Zo weten wij als kinderopvangorganisatie net iets meer voor het geval er een ziekte uitbreekt.”

Eijssen heeft nog geen ouders aan de tafel gehad die geen antwoord hebben gegeven op de vraag. Ouders zijn ook niet verplicht om antwoord te geven.

Algemene voorwaarden 

Bij kinderopvangorganisatie MIK en Spelenderwijs stellen ze de vraag niet en staat er ook niets over in de algemene voorwaarden. “Het is niet aan ons om te bepalen of ouders hun kinderen wel of niet laten vaccineren”, legt bestuurder Raymond Clement uit. Als ouders vragen hebben worden ze wel zo goed mogelijk geholpen.

Eventuele uitbraak 

Een handjevol kinderen bij ut Buurke is niet gevaccineerd. Eijssen heeft een lijstje met namen zodat bij een eventuele uitbraak ouders snel geïnformeerd worden. Zeker voor ouders met baby’s die jonger zijn dan veertien maanden. “Dan kunnen we kijken of we voor deze kinderen tijdelijk andere kinderen moeten weren.”

Discussie over vaccineren 

Clement is zelf ook bestuurder bij de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Hij roept vanuit zijn rol als bestuurder de overheid op om een keuze te maken in de discussie over het wel of niet vaccineren van kinderen. “Als kinderopvangorganisaties zullen wij de richtlijnen die bedacht worden uitvoeren. Maar we kunnen niets met halve maatregelen of percentages. De kinderopvang is er voor alle kinderen en hun ontwikkeling”, stelt Clement.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk