Logo_logo__vo-raad__vo_raad

Een aantal mbo-opleidingen mag vanaf volgend schooljaar, 2018-2019, aanvullende eisen stellen. Het ministerie van Onderwijs heeft daarover een conceptlijst gepubliceerd. Voor leerlingen in het examenjaar geldt de lijst nu al. Dat meldt de VO-raad.

Mbo-opleidingen zijn niet verplicht om aanvullende eisen te stellen, maar mogen het wel. Scholen die daar voor kiezen moeten op tijd naar buiten komen met hoe de gang van zaken voor de toelating eruitziet. Studenten moeten dus tijdig weten aan welke criteria moet worden voldaan om om de aanvullende eisen te halen.

Dat er door mbo-scholen aanvullende eisen mogen worden gesteld, is te danken aan de nieuwe wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het beroepsonderwijs. Sinds 1 augustus van dit jaar is die wet van kracht gegaan. De aanvullende eisen gelden ook voor scholieren die al een vmbo-diploma in bezit hebben.

De aanvullende eisen zijn volgens de VO-raad vooral handig voor een beperkt aantal zeer specifieke opleidingen. Scholieren kunnen op deze manier worden behoed voor latere teleurstellingen op de arbeidsmarkt. De eisen mogen alleen gesteld worden wat betreft “kennis of vaardigheden die niet of niet in voldoende mate onderdeel zijn van het voortgezet onderwijs of om niet ontwikkelbare, specifieke eigenschappen van de deelnemer die van belang zijn in de beroepsuitoefening”, aldus de VO-raad. De voorlopige conceptlijst met opleidingen is hier te vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids