Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Voor aanmelding van een mbo-opleiding zijn per 1 augustus nieuwe regels ingegaan. Toekomstige studenten moeten zich voor 1 april 2018 aanmelden om te worden toegelaten voor een mbo-studie in 2018-2019. De nieuwe procedure is ingevoerd om de aansluiting van vmbo of havo naar het mbo soepeler te laten verlopen. Dat meldt Ouders & Onderwijs.

Met de nieuwe aanmeldingsregel kunnen studenten, als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, bovendien niet meer zomaar geweigerd worden. Vanaf schooljaar 2018-2019 wordt het recht van toelating ingevoerd. Studenten kunnen dan alleen nog worden geweigerd als er bijvoorbeeld meer aanmeldingen voor een opleiding zijn dan plekken; wanneer iemand niet voldoet aan de aanvullende eisen voor de studie of wanneer aanmelding na 1 april heeft plaatsgevonden. Scholen moeten daarom uiterlijk op 1 februari het toelatingsbeleid kenbaar maken. Hierin staan onder andere de eventuele aanvullende eisen voor een opleiding.

Studenten die zich voor 1 april 2018 aanmelden, hebben recht op een studiekeuzeadvies. Dit is ook handig als studenten nog niet zeker zijn van hun aanmelding voor een bepaalde opleiding. Zij kunnen dan worden geholpen om de juiste studie te kiezen. Na aanmelding moet de student verplicht deelnemen aan intake-activiteiten die de opleiding aanbiedt. Vanzelfsprekend moet een toekomstig mbo-student ook een diploma van een vooropleiding hebben behaald voordat hij of zij aan een opleiding mag beginnen. Dat kan zowel vmbo, mavo als havo zijn.

Een andere vernieuwing die per 2018-2019 ingaat is het bindend studieadvies, dat mbo’ers na het eerste jaar krijgen. Door middel van een studievoortgangsgesprek met de student wordt besloten of verder studeren mogelijk of wenselijk is. Bij een negatief bindend advies vindt uitschrijving bij de opleiding plaats.

Eerder dit jaar werd er een drietal voorlichtsbijeenkomsten gehouden over de nieuwe aanmeldprocedure. Op de website www.studeermeteenplan.nl is voor toekomstige mbo’ers meer informatie te vinden over de toelatingseisen. Ook is er informatie over studiefinanciering en de aanvraag daarvan te raadplegen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids