Normal_sbb_textielindustrie_18_hr_0

De sectorkamer Specialistisch vakmanschap heeft met het bedrijfsleven afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de mbo-opleiding Creatief vakmanschap blijft bestaan. De opleiding is klein en zeer specialistisch maar leidt wel op tot ambachten die belangrijk zijn voor de creatieve productie in onze maatschappij. Het gaat dan om bijvoorbeeld hoeden- en kledingontwerpers, meubelmakers en keramisten. Dit meldt SBB.

Studenten van de opleiding Creatief vakmanschap leren bijzondere producten vormgeven en maken. Ze kunnen kiezen uit specialisaties in het werken met glas, keramiek, hout, leer of textiel. Drie vakscholen en branches werken nu samen om de opleiding vorm te geven. Daarvoor zijn afspraken gemaakt over het curriculum en de examinering, over de samenwerking in het koppelen van studenten aan leerbedrijven en over toezicht op macrodoelmatigheid.

De opleiding Creatief vakmanschap is niet de enige kleine beroepsopleiding die in het voortbestaan wordt bedreigd. Opleidingen en beroepen die dreigen te verdwijnen, kunnen worden gemeld bij het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap. Zo zijn ook de beroepen landmeters, collectiebeheerders en lijstenmakers gemeld. De sectorkamer Specialistisch vakmanschap juicht het maken van afspraken over deze ambachten toe.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids