Dokters- en tandartsassistenten strijden om titel tijdens Skills Heroes

Op woensdag 24 en donderdag 25 januari worden in onze locatie Gieterij twee kwalificatiewedstrijden van WorldSkills Netherlands gehouden. In totaal gaan 30 studenten van verschillende mbo-scholen uit het land strijden om een finaleplaats op het Nederlands Kampioenschap Skills The Finals. ROC van Twente organiseert deze wedstrijden in samenwerking met WorldSkills Netherlands. Dat meldt het ROC van Twente. 

De locatie Gieterij is het strijdtoneel voor deze wedstrijden waar 17 doktersassistenten en 13 tandartsassistenten in opleiding aan de slag in de professionele praktijklokalen. Deze deelnemers assisteren bij behandelingen, verlenen zorg passend in hun vakgebied en geven instructies en/of adviezen aan patiënten. Naast het uitvoeren van vaardigheden is ook kennis van de protocollen uit de branche en het contact met de patiënt heel belangrijk.

Twee studenten

Vanuit ROC van Twente doen de volgende studenten mee:

  • Joëlle Oosterik (20, Manderveen), wedstrijd Doktersassistent
  • Tessa Snippe (20, Eibergen), wedstrijd Tandartsassistent

Wanneer op woensdag aan het eind van de dag de wedstrijden van Tandartsassistent zijn afgerond en de deelnemers weer naar huis zijn afgereisd, beoordelen de juryleden alle gedane arbeid. In de loop van de avond worden de finalisten bekend gemaakt. Voor de wedstrijd Doktersassistent -die twee dagen duurt- is dit op donderdag. De beste acht deelnemers van elke wedstrijd mogen zich tot de besten van Nederland noemen. Zij strijden tijdens Skills The Finals om de gouden plak.

Kwalificatiewedstrijden bij mbo-scholen 

In de periode december t/m februari worden in het hele land bij diverse mbo-scholen zo’n 50 kwalificatiewedstrijden georganiseerd. Namens ROC van Twente krijgen 51 studenten de kans een medaille te halen tijdens het NK ‘Skills The Finals’ (STF) dat op 21 en 22 maart in de Brabanthallen in Den Bosch plaatsvindt. Naast STF is er ook een aantal finales op externe locaties, zoals Entree bouw/hout bij ROC van Twente, locatie De Sumpel 4-6 op 27 februari en het Lassen bij ROC van Twente/SMEOT in Hengelo van 13 t/m 15 maart. Er zijn wedstrijden voor bijna alle beroepen: van beveiliger tot kapper, van interieuradviseur tot maatschappelijke zorg en van bouwtimmerman tot juridisch dienstverlener. Voor een aantal beroepen maakt de winnaar kans op een plek in Team Netherlands en mag hij/zij mee naar WorldSkills later dit jaar.

Vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren 

WorldSkills Netherlands staat voor het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Door: Nationale Onderwijsgids