Normal_boor_boormachine_techniek_bouw_praktijk

De techniekschool moet terugkeren in het Nederlandse onderwijslandschap. Volgens Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, is dat de beste oplossing om het tekort aan vakmensen in de technieksector terug te dringen. Dit meldt Telegraaf.

Het tekort aan technici is al langere tijd een probleem. Zowel het onderwijs en bedrijfsleven zoeken naar mogelijkheden om dit tekort samen op te lossen maar Fried Kaanen en ook directeur beleid Jos Kleiboer van de Metaalunie vinden dat de samenwerking nog beter moet. De overheid kan hieraan bijdragen door meer te investeren in techniekopleidingen. Dat gebeurt nu nog te weinig, vinden beide mannen. Zolang dit niet gebeurt, zullen scholen en bedrijven elkaar moeten helpen. Bijvoorbeeld in de aanschaf van machines waarmee de leerlingen moeten leren werken.

Ook willen zij de ouderwetse techniekschool terug. Kaanen en Kleiboer prijzen de vele initiatieven vanuit het onderwijs om meer technici op te leiden maar deze zijn niet landelijk dekkend. "Daardoor blijft veel talen onbenut", zegt Kaanen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids